Isbad Forskning: Fakta og myter omkring vinterbadning i 2024

Alt om siden og viden om vinterbadning

SE HVAD FORSKNINGEN SIGER

Hvad siger forskningen om at isbade i 2024. Få svar på, hvad der er myter og fakta omkring isbadning. Kom i gang med vinterbadning og se de forskellige fordele.

Målet med denne hjemmeside er at dele informationer omkring isbadning baseret på hvad forskningen fortæller om emnet men også mine personlige erfaringer med isbade både på et personligt plan men også gennem mit professionelle arbejde som uddannet kostvejleder og fysisk træner.

Gennem mit arbejde har jeg både arbejdet med professionelle atleter og almindelige mennesker som har et almindeligt forhold til både sundhed og velvære. Der findes så mange myter omkring vinterbadning, selv når man kigger på nogle af de lidt ældre artikler hos de klassiske danske medier som aviser og online magasiner som eksempelvis alt for damerne.

Og det er en skam, hvis man er interesseret i at lære mere om isbad, at man løber ind i gamle artikler og skrøner fra de sociale medier, som kun er baseret på personlige meninger og forældet forskning.

Dette er en af grundene til at jeg har valgt at udvikle denne hjemmeside da jeg både har adgang til forskningen på området men også er kvalificeret til at snakke om emnet takket være mine uddannelser som både personlig træner og Professionsbachelor i ernæring og sundhed.

Derudover har jeg arbejdet både inden for det offentlige og private sundhedsvæsen i Danmark gennem lidt over 10 år, plus jeg har den personlige erfaring med isbadning i Danmark og gennem mine klienter som også inkluderer professionelle sportsfolk.

Målet er at siden bliver til et dansk opslagsværk omkring alt relateret til isbadning og CWI (cold water immersion).

Isbad Forskning. Danske informationer om isbad.

Opdateret: 31 December, 2023.

Forfatter: Sofie Lykke.

Isbad forskning i 2024

Gennemgang af danske studier i vinterbadning.

Isbadning, eller koldtvands nedsænkning (CWI) som er det term forskerne bruger når vi snakker om isbad som en mulighed for at booste sundhed og velvære, er et emne som de sidste 5 år er blevet grundigt undersøgt af forskere på verdensplan. 

Grunden til dette er blevet observeret fordele ved isbadning af både almindelige mennesker men også hos forskellige sportshold og personer relateret til forskning i sundhed.

De primære mekanismer bag disse fordele tænkes at omfatte en reduktion i smerteopfattelsen på grund af nedsat nerveledningshastighed, sammen med andre temperatur relaterede effekter.

Gavnlige effekter ved CWI (koldtvands nedsænkning)

En af de vigtigste fordele ved CWI er potentialet til at kunne reducere og omdanne kropsfedt-væv ved koldsvømning. Brugen af isbade ser også ud til at kunne reducere insulinresistens og forbedre insulinfølsomheden, hvilket tilbyder beskyttende effekter mod:

 • Hjerte-kar-sygdomme

 • Fedme

 • Metaboliske lidelser

Et af de største studier på isbadnings området er det internationale studie PMC9518606 - Sundhedseffekter af frivillig udsættelse for koldt vand som er blevet publiceret her og i andre internationale publikationer omkring sundhed og velvære.

Det er studier som disse jeg bruger i mine artikler og som jeg får hjælp fra kollegaer til at forstå og gennemgå studierne så man også forstår det som står med småt eller som ikke nævnes.

Hvordan virker koldtvands behandling på kroppen

Processen fungerer ved at inducere vasokonstriktion, som er en indsnævring af blodkarrene i din krop. Denne reducerede blodgennemstrømning til musklerne hjælper med at:

 • Skylle metabolisk affald ud af kroppen

 • Reducerer inflammation

 • Lindrer ømhed

Især for atleter synes beviserne at være robuste, idet isbade er kendt for at reducere muskelskade og forbedre restitutionsperioden efter intens træning.

Der er en grund til at alle mine klienter som er professionelle sportsudøvere sværger til behandling med isbade som en del af deres restituerings praksis.

Reducere muskelskader og trænings inflammation

Desuden viser foreløbige indikationer fra forskellige forskningsstudier at isbade kan sænke post-trænings inflammation mere effektivt end andre metoder, såsom kompressionsstrømper, på grund af den kolde temperaturs virkning på blodkarindsnævringen, der således reducerer blodgennemstrømningen til musklerne.

Samlet set peger beviserne på forskellige fordele ved isbade, især i forbindelse med atletisk præstation og restitution. Det er dog vigtigt at bemærke, at disse fordele kan variere afhængigt af individuelle forhold og den specifikke brugskontekst.

Den overordnede konsensus fra forskellige studier i isbadning

Voksende videnskabelig støtte til, at frivillig eksponering for koldt vand og at denne praksis med at bade i koldt vandt kan have nogle gavnlige sundhedseffekter er noget jeg som uddannet personlig træner har haft meget first hand knowledge med.

Det er dejligt at disse nye studier både i Danmark og udlandet er begyndt at lytte og udføre disse forskningsstudier omkring sundhed og velvære. Det er opløftende at ikke alt omkring sundhed bør handle om kostvaner og ernæring selv om disse emner selvfølgelige også er meget vigtige.

Flere værktøjer såsom isbade gør at indgangen til personlig udvikling og sundhed bliver lidt lettere da alt som ikke kræver at du som person skal lave alt for mange og store ændringer i din hverdag gør overgangen til et sundt liv lidt mere smertefri.

Myter vs. Fakta

Det er dog også klart, at der er behov for nye, kontrollerede forskningsstudier, der specifikt fokuserer på emnet. Der er flere specifikke områder med hensyn til den potentielle forebyggende sundhedseffekt af CWI, som kræver yderligere undersøgelser.

For eksempel bør isbadningens effekt på:

 • Immunsystemet (f.eks. tolerance over for stress og luftvejsinfektioner)

 • Potentielle forebyggende effekter på kardiovaskulær systemet

 • Profylakse mod insulinresistens

 • Forbedret insulinfølsomhed

 • Mental sundhed

Undersøges nærmere, da der er lovende områder, der berettiger yderligere studier. Derudover skal de uddannelsesmæssige aspekter med hensyn til både at udføre denne aktivitet på en ansvarlig måde og at lære mere om specifikke gavnlige effekter også undersøges til bunds.

Indtil vi har mere konkrete videnskabelige beviser, vil emnet isbadning fortsat være et debatemne omgærdet af både myter og fakta og derfor et emne som kan være svært at komme i gang med for nye vinterbadere da mange informationer modsiger hinanden.

Myter omkring vinterbadning i Danmark

Isbad er omgivet af mange myter og misforståelser, især fordi det er sådan en traditionsrig udfoldelse hos mennesker i Norden gennem flere hundrede år. En af de mest udbredte myter er, at isbadning kan forårsage hjertestop.

Faktisk viser forskningen, at isbade har mange sundhedsmæssige fordele, herunder forbedret cirkulation og reduceret inflammation i din krop. En undersøgelse fra 2020 viser, at dit isbad kan have en positiv effekt på mental sundhed og velvære.

Dog er det vigtigt at bemærke, at isbade ikke er en egnet praksis for alle mennesker. Personer med hjerte-kar-sygdomme bør konsultere deres egen læge før de prøver vinterbadning.

Mest udbredte myter om isbad:

Myte 1: “Isbad forårsager hjertestop”

Fakta: Isbad kan faktisk forbedre cirkulationen af blod i din krop.

Myte 2: “Isbad er farligt for helbredet”

Fakta: Isbadning kan reducere inflammation og have positiv effekt på din mentale sundhed.

Myte 3: "Isbad ødelægger din muskelopbygning"

Fakta: En af de mere fremtrædende myter omkring isbadning. Forskningen på området viser dog noget andet. Dine regelmæssige isbade hjælper primært med at reducere inflammation og fremme restitution ved at trække blodkarrene sammen og reducere metabolisk aktivitet. Denne proces hjælper med at fjerne affaldsstoffer fra musklerne og fremskynder kroppens helingsproces.

Myte 4: "Koldere er altid bedre."

Fakta: Selvom koldere temperaturer kan virke mere effektive til restitution, så er det ligesom med så andre ting relateret til sundhed og velvære super vigtigt at du finder en balance.

Ekstrem kuldeeksponering kan føre til vævsskade og giver muligvis ikke nogen yderligere fordele sammenlignet med et moderat koldt bad. Optimal temperatur for isbade ligger generelt inden for området 10-15°C for de fleste individer. Eksperimenter med forskellige temperaturer for at finde den temperatur, der fungerer bedst for dig.

Myte 5: "Isbade er kun for eliteatleter."

Fakta: Isbadning er ikke kun en eksklusiv praksis for professionelle atleter. Alle mennesker kan drage fordel af denne restitution metode, uanset konditionsniveau.

Det Kolde Gys

Uanset om du er en weekend kriger, en fitness-fan eller en, der prøver at komme ovenpå igen efter en skade, så kan isbade hjælpe dig med at reducere muskelsmerter, hjælpe med restitution og fremme det generelle velvære og muskelvækst.

Juster varigheden og intensiteten af koldbadning baseret på dine individuelle behov og dit generelle konditionsniveau. Er du klar til det kolde gys?

Fakta omkring isbadning i Danmark

I de seneste mange studier som der er blevet udgivet omkring CWI og isbadning er der blevet undersøgt mange forskellige påstande omkring denne praksis.

Resultaterne viser, at isbadning har flere positive fysiske og mentale effekter end ulemper. Herunder forbedret immunforsvar og stressniveauet blev reduceret hos deltagerne i de forskellige forskningsstudier. En undersøgelse fra Aarhus Universitet viser, at vinterbadning kan have gavnlige effekter på kroppen.

Isbad kan have forskellige fysiske effekter på kroppen. En undersøgelse viste, at eksponering for isbad kan føre til forøget produktion af endorfiner, hvilket kan resultere i en følelse af velvære. Samtidig kan langvarig eksponering for isbad have risici såsom hypotermi.

Derudover kan regelmæssig udsættelse for isbadning øge din mentale udholdenhed og give dig forbedret viljestyrke.

Konsekvenser i sundhedssektoren

Disse undersøgelser af effekterne ved at bruge regelmæssig isbad kan have potentielle konsekvenser for sundhedssektoren i Danmark og dette er også en af de bærende grunde til at jeg bruger så meget tid på disse artikler og research omkring isbadning.

Resultaterne af disse forskellige CWI undersøgelser kan føre til ændringer i behandlingsmetoderne og retningslinjer for patientplejen i Danmark på længere sigt. Dette kan have en betydelig indvirkning på patienters velbefindende og helbred.

En sådan ændring kan også påvirke offentlighedens opfattelse af, hvad sundhed og velvære egentlig er. Det er afgørende at forstå, at forskning af denne art har langtrækkende virkninger, og det er vigtigt at overveje omhyggeligt de potentielle konsekvenser, før man træffer beslutninger omkring ens sundhed.

Øget energi og tilstrækkelig hvile

Et koldt brusebad kan bidrage til øget energi ved at stimulere kroppen og øge blodcirkulationen i din krop. Dette kan resultere i forbedret fysisk og mental ydeevne.

En undersøgelse fra 2018 viste, at regelmæssig eksponering for koldt vand kan øge stofskiftet og forbedre energiniveauer. Derudover er det en lille ændring i dine daglige vaner, hvis du gerne vil gøre noget for din sundhed og velvære som ikke kræver at du opgiver ting som du elsker eksempelvis forskellige kostvaner.

Reducere inflammation og forbedret immunforsvar

Tænk bare, at ved du bader i koldt vand kan bidrage til at styrke kroppens immunforsvar ved at stimulere frigivelsen af hvide blodlegemer, som bekæmper infektioner og sygdomme.

Dette kan hjælpe dig med at beskytte kroppen mod forskellige bakterier og vira. En sundhedsmæssig fordel ved koldt brusebad er, at det forbedrede immunforsvar kan opnås gennem regelmæssig praksis.

Efter et koldt brusebad kan du opleve reduceret muskelømhed takket være den antiinflammatoriske virkning. Den forbedrede blodcirkulation hjælper med at lindre ømhed og øge restitutions hastigheden.

Formålet med denne side - De positive effekter

Hvad enten du leder efter information omkring effekterne ved et isbad efter træning eller har mest fokus på en afbalanceret kost når vi snakker sundhed så er mit formål med hjemmesiden at give dig dette redskab i form af isbadning som du kan vælge at bruge som en del af din livsstil eller bare som en form for supplement til dine andre sunde vaner i en kortere eller længere periode.

Her på siden er der ingen krav om at du skal betale for min viden selv om jeg er uddannet træner og kostvejleder. Målet er at udbrede korrekte informationer omkring vinterbadning og hjælpe læserne med at:

 1. Håndtere stress

 2. Vise de mange fordele ved at regulere kropstemperaturen

 3. Vise vejen til en helhedsorienteret tilgang til sundhed

 4. Guide til gradvis tilvænning så du kan håndtere de kolde temperaturer

 5. Vise dig vejen til bedre søvnkvalitet

 6. Give dig en udfordrende og effektiv måde til personlig udvikling

 7. Tips og tricks til restitutionen når du motionerer meget

 8. Hjælpe dig med at mestre de kolde bade

 9. Vise dig hvad der sker når du udsætter kroppen for kolde temperaturer

 10. Positive effekter ved at udsætte kroppen for det kolde vand

Kom godt i gang med dine isbade

Selvom isbad terapi kan tilbyde flere fordele, er det ikke en magisk løsning eller behandlingsform, der passer til alle. Atleter kan finde isbade gavnlige på grund af den forbedrede restitution, mens andre mennesker bare nyder det mentale boost eller bruger isbadning til smertelindring.

Det er dog vigtigt at du er forsigtig og hvis du er i tvivl, så bør du rådføre dig med en læge eller sundhedspersonale, før du starter din nedsænkning i et ishul ved de danske strande hen over vinteren, især for dem af jer med eksisterende helbredsproblemer.

Husk, at den bedste tilgang til alt vedrørende sundhed og velvære altid er personlig. Lyt til din krop, forstå dine behov og tag informerede valg.

Sofie Lykke er en dansk ekspert med 11 års erfaring relateret til isbadning. Sofie Lykke er både kostvejleder og uddannet personlig træner.